Miehittämätön ilmailu

Miehittämätön ilmailu kehittyy edelleen kovaa vauhtia.

Suomessa vuoden 2020 loppuun saakka voimassa ollut kansallinen säätely oli melko vapaata. Vuoden 2021 alusta tuli voimaan EU:n yhteinen “drone-asetus”, joka yhtenäistää käytännöt EU:n alueella. Suomen osalta se merkitsi tiukentuvia määräyksiä toiminnalle.

EU-asetuksen myötä aiemmin käytössä ollut virallinen termi RPAS (Remotely Piloted Aircraft System, kauko-ohjattu ilma-alusjärjestelmä) jää historiaan, ja siirrytään puhumaan EU-asetuksessa mainitusta UAS:sta (Unmanned Aircraft System, usein myös Unmanned Aerial System, miehittämätön ilma-alusjärjestelmä). Itse laite on UA (Unmanned Aircraft) tai UAV (Unmanned Aerial Vehicle), ja kun lisätään lennättäjä, sensorit ja muut asiaankuuluvat asiat, saadaan UAS. Lennättäjää kutsutaan kuitenkin kauko-ohjaajaksi, ja joukkoon kuuluu myös kauko-ohjaustähystäjä, ainakin Lentopelastusseuran toiminnassa. Laite voi olla helikopterityyppinen tai kiinteäsiipinen, ja sensorina voi olla video- tai stillkamera, jopa lämpökamera.

Laitteiden ja sensorien suorituskyky paranee päivä päivältä, ja niiden lukumäärä lisääntyy hurjaa vauhtia. Myös viranomaiset ovat hankkineet laitteita, ja koska alan ammattilaisia ja harrastajia on aina vain enemmän, on luonnollista, että laitteita käytetään myös etsintä- ja pelastustehtävissä. Suomessa poliisi on suurin UAS-operaattori yli 400 koulutetulla lennättäjällään.

Lentopelastusseura koordinoi vapaaehtoista ilmatoimintaa viranomaisen apuna, ja on vapaaehtoisten ainoa virallinen ja sopimuksin hyväksytty tapa päästä mukaan toimintaan. RPAS Finland ry toimi vuoden 2021 loppuun saakka Lentopelastusseuran UAS-jäsenyhdistyksenä, mutta on sovitusti ja suunnitellusti irtautunut siitä. Uutena UAS-yhdistyksenä toimii Suomen Dronepelastajat ry.

Omistatko laadukkaan kauko-ohjattavan ilma-aluksen (UA), joka on varustettu hyvällä kuvaussensorilla? Lähde laitteesi kanssa mukaan Lentopelastusseuran toimintaan kauko-ohjaajaksi. Mikäli miehittämätön ilmailu kiinnostaa, mutta sinulla ei ole laitetta, tule mukaan tiimin kauko-ohjaustähystäjäksi, kaveriksi kauko-ohjaajalle.

Mikäli olet asiasta innostunut, Lentopelastusseura antaa tehtäväkohtaisen koulutuksen etsintä- ja muita soveltuvia tehtäviä varten. Koulutuksesta löydät lisätietoja täältä. Huomaa, että kauko-ohjaajaksi halutessasi sinun on oltava jo rekisteröitynyt Traficomin rekisteriin ja verkkoteoriakoe, mielellään myös valvottu lisäteoriakoe, on oltava läpäistynä.

Kauko-ohjaajaksi ja kauko-ohjaustähystäjäksi pääsevät kaikki 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset ja suomea sujuvasti puhuvat henkilöt hakemalla Suomen Dronepelastajat ry:n henkilöjäsenyyttä. Tutustu kauko-ohjaaja- ja laitevaatimuksiin

Jäsenhakemuksen voit täyttää uutena toimijana täällä.

Jos olet jo toiminut Lentopelastusseuran UAS-hälytysryhmässä ilmoittaudu uuteen yhdistykseen täältä.

Liityttyäsi saat yhdistykseltä lisäohjeita. Käytännössä yhdistys lähettää uusille jäsenille vaitiolositoumuslomakkeen, jonka täytettyäsi ja seuraan lähetettyäsi saat tunnukset seuran intranettiin ja oppimisympäristöön. Vaitiolositoumuksen löydät myös näiltä nettisivuilta (Materaalia – Tiedostot).

Löydät yhteystiedot täältä. Ota rohkeasti yhteyttä!

 LUE LISÄÄ TOIMINNASTA  tai  TAKAISIN ETUSIVULLE